5 Mayıs 2007

21 - Sağ’lı Sol’lu Birleşmeler – 1

Merkez Sağ’da birleşme çabaları sonuçlandı.. Milletimize hayırlı olsun.. Ama “yarım olarak”.. Henüz “Tam” bir birleşme olduğu söylenemez.. Peki neden? Ve “nasıl” “tamam”lanır?

İki “merkez sağ” partinin kapanıp tek bir çatı altında “birleşmesi” güzel bir gelişme.. Ancak “önemli olan”, “öncelikle” “tabanın bir üstünde” birleşme olması.. Ne demek bu? Milletvekili adaylarının kim olacağı ve hangi “ağır toplar”ın destek verdiği.. Bunlar olmadan, “taban” bu partiyi merkez sağ parti olarak görmez..

“Büyük şehirlerde” oylar, TV’lerdeki konuşmalara, propagandalara, ve göz önünde bulunan “ünlü ağır toplar”a göre verilir.. “O nedenle”, hangi “ağır toplar”ın bu “birleşme”ye destek olacağı önemli..

“Küçük şehirlerde” ise, “milletvekili adayları” “çok” önemlidir.. Memleketimden örnek vermek gerekirse, yıllardır bu iki siyasi partide çalışan, Tekirdağ’lı, Tekirdağ’a hizmet eden isimler varken, sırf “doğum yeri” Tekirdağ olan, ama “Tekirdağlı”nın tanımadığı birilerini “birinci sıraya” koyarsanız, nal toplarsınız.. Bunu Tekirdağ’da böyle yapan, “Tüm Türkiye’de” böyle yapacaktır..

Bir de, her ne kadar “partiler üstü” olduğunu söylese ve gerçekten öyle olsa da, Süleyman Demirel insanların gözünde “Merkez Sağ’ın Doğal Lideri” durumunda.. Merkez sağ seçmen, onun artık “gelip başına geçmesi”ni istemiyor, ama “işaret ettiği” bir yere de oy vermeye hazır..

Özetlersek, bu oluşumun güçlü olması için

1. Süleyman Demirel’in çıkıp “Merkez Sağ yeni adresini bulmuştur, hepimize hayırlı olsun” demesi gerekir,

2. Eski “ağır toplar”, sadece Mesut YILMAZ değil, çoğunluğu, bu oluşumun içinde olmalıdır,

3. Küçük şehirlerde, oranın “vefakar” ve “cefakar” çalışan partilileri göz ardı edilmeden, “dışarıdan” birileri getirilmeden, oraya yıllardır farklı şekillerde “hizmet eden” kişiler aday gösterilmelidir;

4. Hele bir de AKP içindeki eski ANAP ve DYP’liler de “biz de destek veriyoruz” derse ve istifa edip bu oluşumun içinde yer alırlarsa, yeni “tek başına iktidar” adresi olabilir..
Ama.. Bunlar düşük ihtimaller gibi görünüyor.. Çünkü..

AKP içindeki isimler “şu anda” rüzgarın “hala” AKP’nin yine “en azından” iktidar ortağı olacağı şeklinde bir görüş içindeler.. Bu nedenle de, “iktidardan” vazgeçmek istemeyeceklerdir ve bu “oluşum”un daha ziyade bir “sonu çok net olmayan bir macera” olduğunu düşüneceklerdir..

Ayrıca bu birleşme, “Demokrat Parti Çatısı”, bir ihtiyaçtı, ve nihayet gerçekleşti.. Ancak bu oluşumun “lideri” Mehmet AĞAR, bu bahsettiğimiz isimlerin bu “çatı” altına gelmesi için yeterince “güçlü bir lider” görüntüsü çizmiyor.. Aslında “güçlü” olan bir “çatı”nın altında bulunan “yarı güçlü” ev ve ev sahibi bu işin mutlak başarısının önünde en önemli engel..

Şöyle bir aklınıza getirin eski “ağır toplar”ı.. Hangisi Mehmet AĞAR’ın “liderliği”ni kabul eder? Merkez sağ açısından çok “sıkıntılı” bir durum..

Bir başka handikap da, liste dışında kalacak olan partililer.. “Birleşme” sonrasında “ağır top” sayısı, hem ulusal bazda, hem de yerel bazda arttı.. Listeye giremeyen isimler, “merkezde” olmasa bile “sağda” olan diğer 3 partiye, MHP, GP ve AKP’ye destek verebilirler.. Küskünler..

Her ne olursa olsun, bu yeni “çatı”nın meclise girme sıkıntısının daha “azaldığı” çok açık.. Ama yukarıdaki gelişmelerden dolayı “hala” kesin değil..

NUR ERDEM ÖZEREN
05.05.2007


Bu vesile ile, bahsettiğim “Merkez Sağ”daki eski “ağır toplar”ı hatırlatmak isterim..
Cavit ÇAĞLAR, Hüsamettin CİNDORUK, Necmettin CEVHERİ, İsmet SEZGİN, Ömer BARUTÇU, Mehmet Ali YILMAZ, Mehmet GÖLHAN, Nahit MENTEŞE, Ömer BARUTÇU, Turhan TAYAN, Yaman TÖRÜNER, Ayvaz GÖKDEMİR, Ersin TARANOĞLU, Yalım EREZ, Ufuk SÖYLEMEZ, Mehmet KEÇECİLER, Mesut YILMAZ, Ali Talip ÖZDEMİR, Ahmet ÖZAL, Oltan SUNGURLU, Vehbi DİNÇERLER, Işın ÇELEBİ, Güneş TANER, Lütfullah KAYALAR, Ekrem PAKDEMİRLİ, Güneş TANER, Mehmet KEÇECİLER, Sümer ORAL, Cumhur ERSÜMER...

Hiç yorum yok: