17 Mayıs 2007

26 - AKP’yi Eleştir(ebil)mek...

AKP’yi eleştirmek konusunda yanlışlar yapıldığını düşünüyorum.. Stratejik yanlışlar.. Muhalefet eksikliği.. Ama her kanaldan.. Sadece CHP değil, hiç bir kurum AKP’yi doğru yolla eleştirmiyor bence..

AKP’yi iki açıdan değerlendirmek gerek, bir; yaptığı iyi şeylerden bahsederek, iki; eleştirerek.. AKP’nin 4,5 yıllık iktidar ve 3 yıllık mahalli iktidar döneminde yaptığı iyi şeyleri yazmaya gerek yok, çünkü zaten her türlü mecrada yeterince anlatıyorlar.. Asıl anlatılmayan, yapamadıkları, ve o yüzden de ben onları hatırlatmak ve aslında nasıl eleştirilmesi gerektiğini kendimce göstermek istiyorum..

3 Kasım günü açıkladıkları acil eylem planına bakalım.. Neler vaad edildi, neler düzeldi. Vaadler 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllıktı... 4,5 yıl sonra değerlendiriyoruz..

“Seçim sisteminden siyasi partiler kanununa, yönetimde katılım ve şeffaflıktan yerel yönetimler reformuna...” demişlerdi.. Değişen bir şey var mı? Ben görmedim..

“3 ay içinde, vergi yükünü tabana yayan tedbirler alınacak, vergi mevzuatı birleştirilecek...” demişlerdi.. Ben ücretli çalışanım.. Hiç bir yükün yayıldığını görmedim...

“Uygarlıkların beşiği ülkemizdeki zengin turizm kaynaklarımız harekete geçirilerek iş, kongre, fuar, spor ve kültür turizmi alanlarında dinlence turizminde bulunduğumuz konuma geleceğiz...” demişlerdi.. İstanbul Park’ın inşası, F1, ve bir Şampiyonlar ligi finali dışında 5 yıl öncesine göre ne değişiklik var?

“Yolsuzluk yapanlara verilen cezaların caydırıcılığı arttırılacak...” “Bir yıl içinde yolsuzlukla mücadele konusu başlı başına bir alan olarak ele alınacak, şeffaflık temelinde, liyakat sistemi bazında yeni bir yasal ve kurumsal yapı içinde kamu yönetiminde yolsuzluğun üzerine net bir şekilde gidilecektir.” demişlerdi.. Yolsuzluklarla ilgili ne kadar yol kat edildiği ve “adalet” adını barındıran, bu nedenle de “dürüst” insanlarla siyaset yapacağını söyleyen AKP’nin ne kadar caydırıcı kanunlarla ne önlemler aldığı da çok açık ortada bence..

“Bir yıl içinde, adaletin zamanında ve hızlı bir şekilde tesisi için adalet hizmetlerinde ve yargılama usullerinde gerekli tüm değişiklikler süratle gerçekleştirilecektir..” demişlerdi.. Adalet sisteminde hızlanma gören ve hisseden var mı?

“...ayrıca, siyasi partilerle, sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşlarınıntemsilcileriyle düzenli şekilde bilgilendirme ve görüş alış verişi toplantıları yapılarak katılım artırılacaktır..” demişlerdi.. Yapıldı mı? Cumhurbaşkanlığı sürecinde en çok tartıştığımız konu bu değil miydi?

“Gelir dağılımında adaletin sağlanması için gerekli her türlü tedbirler alınarak; acilen açlık sınırı altındaki aileler belirlenecek, ve üç ay içinde bu ailelere dönük etkin yardım programları başlatılacak, yoksul aile çocuklarına temel eğitim ve sağlık yardımları yapılacaktır..” demişler... “Allah için yaptılar”.. Ama gerçekten “Allah için” ve “hizmet için” mi, “oy” için mi, merak ediyorum.. Çünkü bunlar geçici çözümler, “yoksulluğa” çözüm değil..
“İlk ve orta öğretimde rehberlik etkin hale getirilerek mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilecek..” denmişti.. Liselerde bile rehberlik hala yerinde sayıyor.. Nerede ilköğretim..

“Genel Sağlık Sigortası Sistemi kurulacak, aile hekimliği uygulamasına geçilecek ve sağlam bir sevk zinciri oluşturulacak..” demişler.. Yapıldı mı? Sosyal Güvenlik Kurumları hala birleştirilemedi, Devlet hastanesi – SSK ayrımı kaltı yalnızca..

Bu reformların neredeyse hiçbiri yapılmadı..

Bunların yanında, emekliler ikinci iş yapamaz hale getirildi.. Buğday fiyatları 5 yıl öncesini aratır durumda.. Çiftçi kan ağlıyor.. Başta mazot olmak üzere masraf kalemlerinin bedeli arttı, gelir kalemlerinin satış fiyatları ise düştü..

Eğer AKP’yi eleştireceksek, ve eleştirinin amacı da oy kaybetmesini sağlamak ise, bel altı vurarak, laiklik ve Atatürkçülük’ü kullanarak, dini suistimal edip şeriat getireceğinden bahsederek bu yapılamaz. Siyaset bel altı vurarak yapılmaz.. İcraatlar konuşulmalı.. Bu şekilde oy kaybetmediğini şimdiden daha anketlerden görüyoruz.. Ama seçim dönemi daha da yaklaşınca “gerçek muhalefet” başlarsa işte o zaman yıpranabilir AKP..

NUR ERDEM ÖZEREN
17.05.2007

Hiç yorum yok: