5 Mayıs 2007

22 - Sağ’lı Sol’lu Birleşmeler – 2

Merkez Sağ’daki yeni çatı DP, 61 yıl öncesine dönüyoruz.. Merkez Sol için de “bu nedenle” “çatı” CHP olarak görülüyor.. Ama başındaki kişinin Deniz BAYKAL olması, sol’da “Birleşme”yi zora sokan etken..

Sol’un bugüne kadar bir türlü “birleşememesinin” iki müsebbibi kimdir? Bülent ECEVİT ve Deniz BAYKAL.. Var mı itirazı olan? Hep bir “gelin kollarımızı açtık birleşelim” çağrısı bahnesi ile “sen partiyi kapat da senin liderliğinden kurtulalım” yaklaşımı oldu bugüne kadar..

Şimdi “Bülent” ECEVİT yok, ama “Rahşan” ECEVİT hala yaşıyor.. Bugün birleşmenin önündeki en önemli engel..

Diyelim ki “tamam” dediler, “birleşiyoruz”.. “Çatı”nın adının “CHP” olması gerektiğine ben de katılıyorum.. Ama “lideri” Deniz BAYKAL olabilecek mi? Aynı “merkez sağ” birleşmesinde yaşanan sıkıntı gibi, sol’un “ağır toplar”ı bu işin içinde olmazsa ne olacak?

Burada farklı bir durum olacak.. “Sol” seçmen, “ağır toplar”a bakmaksızın “sol’da birlik” felsefesi ile CHP’ye oy verecektir.. Ama sonrası.. Ve “Yeni CHP”nin niteliği.. Orası sıkıntı bence.. Çünkü bir çok “nitelikli” sol görüşlü siyasetçi, “olması gerekmesine rağmen” CHP’nin içinde olmayacak..

Seçime yetişemese bile, seçim sonrasında yeni bir “sol” oluşumun olacağı “garanti”.. Bu “oluşumun” içinde olacakları için “Yeni CHP”nin dışında kalacak olan o kadar çok “ağır top” var ki.. Ve merkez sağ’dan farklı olarak bu isimler zaten halihazırda “yeni bir oluşum” peşinde..

Mustafa SARIGÜL, Sefa SİRMEN, Celal DOĞAN, Yılmaz BÜYÜKERŞEN, Erdal İNÖNÜ, Onur KUMBARACIBAŞI, Hüsamettin ÖZKAN, Ateş Ünal ERZEN, Mümtaz SOYSAL, Hikmet ÇETİN, vs. gibi isimler.. Bir de bunlara halihazırda CHP’de bulunanlardan istifalar eklenebilir..

Çıksalar deseler ki.. “Biz yeni bir siyasi parti kuruyoruz”.. “Sol’un yeni adresi biziz”.. CHP’yi “bölerler”.. Sol’da Deniz BAYKAL nedeniyle “Sol”a oy vermeyen kaç kişi var.. Bence çok..

Peki CHP bölündükten sonra, bir sonraki seçimde oyları ne olur? Karşısında “sol seçmenin artık sıkıldığı” Deniz BAYKAL değil de “başka biri”nin “lider” olduğu bir oluşum nedeniyle oyları düşecektir.. Ve en sonunda, düşen oy oranı nedeniyle Deniz BAYKAL çekilir.. Bu “yeni oluşum” da sol’un “doğal” adresi CHP’ye girer..

Ama şimdi ne olacak? Böyle bir oluşum seçime yetişmez.. Dolayısıyla “Deniz BAYKAL’ın CHP’si” % 18’den fazla oy alır.. Ve dolayısıyla iki seçim arasındaki fark nedeniyle kendini ve partisini “başarılı” ilan eder.. Bir dört yıl daha sol’un “lideri” Deniz BAYKAL kalır..

Seçimden sonra olacak bir oluşum da yine “sol’u bölmek”ten başka bir işe yaramayacaktır “ne yazık ki”..
Bu “yeni oluşum” seçimden önce olsa.. Bu “daha da bölücü” bir hareket olacaktır.. Ama Deniz BAYKAL’ın “liderliği”nin bitişini hızlandırır..

Ha tabi bu “yeni oluşum”, CHP ile ittifak yaparak seçime girmek de isteyebilir.. Ama bu duruma CHP ve Deniz BAYKAL nasıl tepki verir, bilinmez.. Muhtemelen zaten “kendisine karşı” bir oluşum olduğunu düşünüp reddedecektir..

“Sol’da birlik”, sadece “sol” seçmenin değil, bir çok “sağ seçmen”in de “yürekten” istediği bir şey.. Umarız “ivedilikle” gerçekleş(ebil)ir..

NUR ERDEM ÖZEREN
05.05.2007

Hiç yorum yok: