13 Mayıs 2007

24 - Sol’u Birleştirmek için “Cumhuriyet” Mitingleri

İlk başından beri karşı olduğum bir şeyler var bu “Cumhuriyet” mitinglerinde.. Ben bunları “Cumhuriyet” mitingi olarak görmedim hiç.. Bu mitingler “Sol’u birleştirmek için” ve “AKP’ye karşı” “Sol görüşlü siyasi partiler ve oluşumlar tarafından düzenlenen” mitinglerdi bence.. Ve bence artık kabak tadı vermeye başladı..

Bugün İzmir’de “artık bu son” denmesinden hemen sonra 20 Mayıs Pazar günü için de bir miting Samsun’da düzenlenmesine karar verildi.. Hani bitmişti? Nereye kadar devam edecek? Ne işe yarıyor?

Birinin çok işine yaradığı kesin.. DSP.. Aylar önce oyları yerlerde sürünen DSP, bir kaç takviye isimle barajı aşacak duruma gelecek kadar popüler oldu.. “Biz CHP hariç diğer tüm sol partileri birleştiriyoruz DSP altında” deseler, koşarak gelecek parti ve ağır topun haddi hesabı yok.. Ama ne yazık ki onlar da bunu söyleme cesaretini ve “CHP’ye karşı” olmayı göze alamıyorlar..

“Cumhuriyet için” birilerinin sokağa çıkmasına, halkımın toplu hareket etmesine, tepki vermesine, sonuna kadar katılıyorum ve arkasındayım.. Ama bunun bir siyasi oluşum ve siyasi partinin işine yarasın diye yapmaya karşıyım..

Mitinge katılan farklı görüşlerden insanlar varmış yurdumun dört bir yanından.. Benim yakın arkadaşlarımdan da gidenler oldu, onlar da aynı şeyi iddia ettiler, “her kesimden insan vardı” diye... % 10’u geçtiyse orada “sol bir partiye oy vermeyecek olanların sayısı” ben kafamı keseceğim..

Kaç kişi katıldığı da önemli değil.. İstanbul’da 100.000 kişi bile biraraya gelmiş olsaydı, yüzbinler, milyonlar olmasaydı da, bu çok güzel bir hareketti.. “Ben”cil halkımın “toplum”unu düşünmeye başlamasına vesile oldu.. Ve insanları siyasetle ilgilenir yaptı..

Ama bu miting, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, TEMA gibi “sol” görüşlü olduğunu bildiğimiz siyasi oluşum olan sivil toplum örgütleri ve diğer “sol” görüşlü partiler tarafından organize edildi.. Türkiye’nin dört bir yanından otobüsleri getiren bu kurumlardı.. Neden?

Orada Edip Akbayram, Zülfü Livaneli, Bulutsuzluk Özlemi şarkılar söyledi.. CHP’den milyonlarca dolar aldığı ayan beyan ortada olan muhalif televizyoncu Tuncay Özkan çıkıp konuşmalar yaptı..

Nerede Türkiye’nin diğer sivil toplum örgütleri? TOG, TESEV, ve diğerleri? Onlar neden yok bu işin içinde? Nerede diğer sanatçılar? Nerede diğer televizyoncular? Nerede diğer siyasi partiler? Neden onlar çıkmıyor sahneye? Neden Erkan MUMCU ile Mehmet AĞAR’ı sahnede elele görmek istemiyor mitinge katılanlar? Onlar “Cumhuriyet”i sevmiyorlar ve sahip çıkmıyorlar mı?

N’olur bana tüm bunların “Cumhuriyet” için olduğunu söylemeyin.. Tek karşı olduğum konu bu...

Biz “sol’u birleştirmek için” bunu yapıyoruz deyin.. Bu “sol görüşlüleri bir araya getirmek için yapılan bir mitingler serisidir” deyin.. Sonuna kadar arkasındayım.. Destekliyorum.. Sokaklara dökülün.. Örgütlenin.. Sloganlar atın.. Tepkinizi “çok güzel bir şekilde” göstermiş olun.. Ama “Cumhuriyetimi” kullanmayın bunun için..

Atatürk’ü, Laiklik’i, Cumhuriyet’i kullanarak bir araya getirmeye çalışmayın insanları, ideoloji partisi gibi davranmayın.. Kaş yapacağım derken göz çıkarıp, % 80’i müslüman olan bir ülkede “Kutlu Doğum Haftası gibi gereksiz şeyler” de demeyin.. Toplumu bölmeyin..

“Cumhuriyet” mitingi yaparken, onun temeli olan “Demokrasi”ye müdahele eden orduya karşı cılız çıkmasın sesiniz.. Bu değildir “Cumhuriyet”e sahip çıkmak..

NUR ERDEM ÖZEREN
13.05.2007

Hiç yorum yok: